Zamieszczone przez Krisss_28
Przyciemnianie Szyb O3 (folią lub piecowe)
Zwiń
X
-
Przyciemnianie Szyb O3 (folią lub piecowe)
Zamierzam przyciemić szybki w mojej niedoszłej jeszcze O3(czekam na dostawę do dealera).
Chciałbym uzyskać efekt podobny do fabrycznych szyb SUNSET(65%) lub ciut mniej 50%. Głownie chodzi o poprawę komfortu dla dziecka z tylu i lekki wizualnych bajerek
Co polecacie - folią czy może warto zainwestować w piecowe przyciemnianie ?
Może macie godnego polecenia wykonawcę, może być droższy byle folią z wyższej półki i wykonanie nienaganne. Najlepiej w lokalizacjach Wielkopolska, choć trochę podróżuje więc jak gdzieś będzie super to moge przy okazji podjechać.Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD
-
-
Przyciemnianie piecowe też nie jest jakoś super wytrzymałe na zarysowania ( nawet częste otwieranie/zamykanie szyby potrafi zarysować nałożoną warstwę a nie da się jej wymienić tak jak folii ). Piecówka ma jednak fantastyczną zaletę: warstwa jest fotochromatyczna tzn. przy oświetleniu słonecznym ( UV ) będzie ciemniejsza ( ta maksymalna ciemność zależy od warstwy tlenków na szybie ) a w nocy będzie się rozjaśniać, co znakomicie poprawia widoczność. Dodatkowo poza fotochromem można położyć delikatną warstwę "lustrzaną", wtedy w środku nie czujesz praktycznie w ogóle ciepła promieni słonecznych padających np. na rękę czy twarz. Efekt jest naprawdę zajebisty, ale jest jedno ALE - szyby dostają wtedy takiego lekko zielonkawego odcienia ( w Lexus-ach były kiedyś montowane takie szyby ) i nie do wszystkich kolorów lakieru do pasuje. Z minusów piecówki to: kosmiczna cena ( przynajmniej taka była jakiś czas temu 3-4 x tyle co folia ) i konieczność demontażu i ponownego montażu wszystkich przyciemnianych szyb.
Ja w Cordobie piecówkę robiłem w firmie Technicolor.pl ( Kiełpin koło Zielonej Góry ) i byłem mega zadowolony.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dontakkowal 2002, folie teraz też są fotochromatyczne.
Bogol, ja u siebie zamierzam założyć folię właśnie fotochromatyczną.Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD
Komentarz
-
-
Bogol,
Cześć, kolego ja w swojej O3 przyciemniałem szyby następnego dnia po odbiorze, mam zrobione czarną folią 3M (średni stopień przyciemnienia - z zewnątrz już nic nie widać a od środka widoczność bez zastrzeżeń) robiłem już tak 3 auta i przez 4-5 lat użytkowania nie było żadnych problemów (gwarancja na folie jest 5 lat) do tego dostałem atest i jestem mega zadowolony (moje dziecko też bo może spać spokojnie) koszt 330 pln, czas ok 3 godzin. Jeżeli chcesz mogę zrobić fotki i podesłać na @ a także polecić zakład (w Łodzi) 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bogolśrednie czyli który stopień przyciemnienia ? (miarą przepuszczalności światła) 35%, 22% ?
- nie widać co jest położone/zamontowane z tyłu
- nie ograniczać widoczności
średni stopnień w przyciemnieniu daje to wszystko, do tego porównywałem temperaturę tapicerki przód/tył i z tyłu nawet podczas upału można ją było dotknąć spokojnie ręką a z przodu już tak miło nie było jak się usiadło w fotelu (oczywiście testy wykonane niezawodnym urządzeniem o dokładności 4 miejsc po przecinku - prawa dłoń :diabelski_usmiech )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNikt szyb nie demontuje do foliowania, szkoda czasu.
[ Dodano: Nie 16 Cze, 13 23:08 ]
Zamieszczone przez shadoZawsze twierdziłem, że nie warto kupować auta przez co najmniej rok od jego premiery :-)
Komentarz
-
Komentarz